vrijdag 23 oktober 2009

Fatsoenlijke Lening Zonder BKR Toetsing

Er wordt van alles aan gedaan om de mogelijkheden tot geld lenen zonder BKR toetsing in te dammen. Politieke partijen vallen in rustige tijden vaak over elkaar heen om een vermanende vinger op te steken richting geldverstrekkers. Met name geldverstrekkers die zich specialiseren in het verstrekken van leningen aan mensen met een BKR notering. Er wordt al snel gezegd dat de rentetarieven te hoog zijn, dat er onverantwoorde boetes zijn en dat mensen tegen zichzelf in bescherming genomen moeten worden. Op internet is geld lenen zonder BKR toetsing een veel opgezocht onderwerp en is dan ook makkelijk om als specialist de tovenaar te spelen. Er is gewoon heel veel behoefte naar dit soort leningen, dus is het heel moeilijk om deze markt in te dammen.

Als er een dringende vraag is dan is er altijd een markt voor. Daardoor zullen de geld verstrekkers altijd naar oplossingen blijven zoeken en dat het dus een situatie is die onoplosbaar is. Het heeft totaal geen effect om lenen zonder toetsing te bekritiseren. Het enigste wat je kunt doen is om deze mensen te praten en uit te leggen waarom het geen slimme zet is. Neem ze niet de mogelijkheden af, want er komen toch steeds nieuwe mogelijkheden. Als je de minilening zou afschaffen dan zoude de mensen behoefte hebben aan een mini lening automatisch op zoek gaan naar een particuliere geldverstrekker. Als de politieke partijen dit ook weer moeilijker gaan maken dan zal de vraag pandjes huizen toenemen. En als dit weer gaan verbieden dan komt er weer ergens een vervanger op de hoek kijken.

In plaats van mogelijkheden tot BKR leningen te beperken zou het verstandig zijn om de markt enigszins te reguleren, maar nooit teveel. Dat woekerrentes worden aangepakt ben ik voorstander van maar het mag absoluut niet zo zijn dat de overheid zich gaat bemoeien wat een geld verstrekker mag verdienen op een lening.

Een reguliere lening verstrekken aan iemand zonder BKR vermelding is totaal andere casus als iemand met wel een codering. Door een verscheidenheid aan situaties kan een overheid zich het beste niet mee bemoeien omdat dit niet hun specialisme is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten