dinsdag 6 oktober 2009

Een hypotheek naast je huidige hypotheek

Waarom zou je geen tweede hypotheek gaan afsluiten indien je een grote uitgave wenst te gaan doen?Geld voor een lening kan met een tweede hypotheek opgenomen worden voor verschillende besteding doeleinden.De met een tweede hypotheek op te nemen lening mag gebruikt worden voor zowel bestedingen aan de eigen woning als voor bestedingen van consumptieve aard.Een extra hypotheek kan ook afgesloten worden als overbruggingskrediet, waarbij je zelf kiest of je de resterende opnameruimte opnieuw besteedt of afbetaalt.

Het is goed vooraf te kijken naar het bedrag van de af te sluiten hypotheek.Of een eventuele vermelding bij het BKR al dan niet negatief is, moet blijken uit een toets. Ook is het voor het afsluiten van een tweede hypotheek van groot belang om de rente van de verschillende aanbieders te vergelijken.

Je zult snel zien wat je op maandbasis kunt besparen als je een vergelijking maakt van de diverse rentes voor een tweede hypotheek. Welk bedrag je aan hypotheek kunt afsluiten wordt ook bepaald door de lasten van de lening die je met de tweede hypotheek afsluit. Wanneer er geleend wordt door het afsluiten van een extra hypotheek, is het de vraag of deze al dan niet aflossingsvrij gehouden moet worden.

Een aflossingsvrije tweede hypotheek kun je alleen na een degelijke overweging aangaan. Gebruik je de tweede hypotheek om een consumptieve uitgave te betalen en is deze hypotheek aflossingsvrij, dan is er een kans dat je op het moment dat het product dat je gekocht hebt helemaal is afgeschreven nog steeds rente betaalt. Bij het maken van een berekening voor een tweede hypotheek zal hier dan ook rekening mee gehouden dienen te worden.Als je de rente voor een tweede hypotheek gaat vergelijken dan doe je er verstandig aan om ook eens te bekijken of je misschien in aanmerking kunt komen voor een WOZ krediet.

Een tweede hypotheek in de vorm van een WOZ krediet zal in de regel niet afgesloten kunnen worden indien er sprake is van een negatieve BKR vermelding.

Financiering van consumptieproducten met een tweede hypotheek

In veel gevallen sluit men een persoonlijke lening af om een grote aanschaf, zoals een auto of boot, te doen.Wanneer je een duurder consumptief product wilt aanschaffen, zal de kans groot zijn dat je niet denkt aan een extra hypotheek om deze aankoop te betalen.Wanneer je een duurder consumptief product wilt kopen, krijg je daar vaak al een voordelige lening bij aangeboden.

Je beseft meestal niet dat je ook een tweede hypotheek voor de betaling kunt gebruiken, omdat aanbieders van de producten direct aangeven wat het product Als er een tweede hypotheek gebruikt wordt voor de betaling van een hoger geprijsd product, kan de leverancier om korting gevraagd worden bij cash betaling.Het verschil tussen een financiering met lening of met een extra hypotheek is ook dat je bij de laatste verder niets te maken hebt met de leverancier van het product.

Wanneer je je consumptieve aankoop betaalt met een tweede hypotheek, moet je er rekening mee houden dat deze hypotheek niet geldt als aftrekpost. Wat een tweede hypotheek precies uitermate geschikt maakt als betaalmiddel voor de aankoop die je overweegt, is lastig te bepalen. Zelf moet je zien te achterhalen, eventueel met behulp van een deskundige, of een tweede hypotheek ook voor jouw betaling geschikt is. Je moet zelf beslissen waar je het geld van je tweede hypotheek in steekt en daar heeft een bank niet zoveel mee te maken.

Voor de bank of instantie die je de extra hypotheek verschaft zijn weer andere zaken van belang. Voordat je een tweede hypotheek gaat aanvragen zullen de inkomsten, uitgaven en de waarde van je woning bekend moeten zijn.Dat de waarde van een eigen huis voor een groot deel bepalend is voor een extra hypotheek spreekt voor zich; de woning fungeert als onderpand voor deze hypotheek.

Je kunt geen extra hypotheek aangaan als je geen koophuis hebt. Afgezien van je koophuis, kun je in bepaalde gevallen ook je woonboot of vakantiewoning als onderpand voor een extra hypotheek gebruiken. Een tweede hypotheek kun je alleen afsluiten op basis van onroerende goederen en dus als lening daarvoor, en dus niet voor een roerend goed, zoals een auto, boot of tourcaravan, hoe hoog de prijs daarvan ook is. De eigen woning zal een overwaarde dienen te hebben, meestal met een taxatierapport aan te tonen, om het vestigen van een tweede hypotheek mogelijk te maken.

Ben je geinteresseerd in tweede hypotheek, lees er meer over op de link in dit artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten